Matcha, która jest proszkowaną formą zielonej herbaty, zalicza się do najstarszych rodzajów napojów na świecie. Kojarzona jest przede wszystkim z azjatyckim stylem życia, zwłaszcza Chin i Japonii, gdzie jest regularnie spożywana. Mając wiele korzyści zdrowotnych, staje się coraz bardziej popularna. Czy wiesz, jak przyrządzić japońską zieloną herbatę? Gdzie można nabyć matchę najlepszej jakości?
Matcha, czyli zielona herbata w proszku, wywodzi się z Chin, skąd została sprowadzona do Japonii przez buddystów-mnichów . Obecnie to właśnie Japonia jest znana z produkcji matchy najlepszej jakości, podczas gdy w Chinach dominuje herbata liściasta.
Napój ten miał wspomagać mnichów podczas medytacji, stał się integralnym elementem rytuałów religijnych i tradycja parzenia herbaty matcha (Chanoyu – wrzątek do parzenia herbaty) przetrwała do dzisiejszych czasów.
Zielone krzewy herbaciane przeznaczone na matchę są uprawiane specjalnie pod tym kątem, a ich liście są suszone i następnie mielone na proszek. Na około 3–4 tygodnie przed zbiorami liści, krzaki są osłanianie matami bambusowymi, co stwarza cień. Takie działanie prowadzi do zwiększenia ilości chlorofilu i aminokwasów w liściach, co wpływa zarówno na smak jak i korzyści zdrowotne herbaty. Matcha jest znana ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych.
Określana mianem najzdrowszej herbaty, matcha jest bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, poprawiają pamięć, pobudzają do działania oraz zwiększają koncentrację. Jest także rekomendowana dla osób chcących schudnąć. Zwykła zielona herbata w liściach posiada podobne efekty, ale działanie matchy jest wielokrotnie silniejsze. Wynika to z faktu, że podczas spożywania naparu z matchy, konsumujemy również proszek herbaciany, który zawiera aktywne składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie.