Kalafior, często widywany na polskich stołach, to warzywo zaliczane do rodziny roślin kapustowatych. Jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim cenne ze względu na swoje właściwości odżywcze. Obfituje w ważne składniki mineralne oraz witaminy, a także zawiera związki posiadające działanie antynowotworowe. Ze względu na niski indeks glikemiczny i małą liczbę kalorii idealnie komponuje się z dietą osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Może być spożywany na wiele sposobów, między innymi gotowany, pieczony, podawany na surowo czy z bułką tartą.
Właściwości zdrowotne kalafiora są niezwykle zróżnicowane. Znajdziemy w nim bowiem mnóstwo przeciwutleniaczy i substancji mogących zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór. Jednym z takich przeciwutleniaczy jest indol – składnik obecny w liczbie warzyw krzyżowych, takich jak brokuły czy kapusta. Kalafior zawiera również sulforafan – związek o potwierdzonym działaniu przeciwnowotworowym, ale także przeciwzapalnym, co może chronić nas przed nadciśnieniem, miażdżycą czy zawałem serca. Badania wskazują, że osoby regularnie spożywające kalafior są mniej narażone na zachorowanie na takie nowotwory jak rak pęcherza, piersi czy prostaty. Ponadto, jeśli jest spożywany co najmniej raz w tygodniu, może obniżać ryzyko pojawienia się nowotworu jelita grubego.
Badania sugerują też, że kalafior oraz inne warzywa krzyżowe mogą pomóc w redukcji ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na zdolność wiązania kwasów tłuszczowych, spożycie tego warzywa może być powiązane ze zmniejszeniem stężenia cholesterolu we krwi.
Biorąc pod uwagę wartości odżywcze, kalafior to prawdziwa skarbnica witamin. W 100 g tego warzywa znajdziemy następujące ilości składników: 55 mg witaminy C, 17 µg witaminy K, 55 µg kwasu foliowego, 0,21 mg witaminy B6 oraz 48,5 mg choliny.