Witamina B6, również znana jako pirydoksyna, można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak drożdże, kasza gryczana czy różnego rodzaju mięsa. Jest to składnik niezbędny do prawidłowej pracy całego naszego organizmu – wsparcia dla układu nerwowego, serca, a także do zwiększenia odporności na przeziębienia i poprawy wyglądu skóry. Stąd też, zdrowa dieta powinna być bogata w produkty zawierające pirydoksynę – odpowiednie odżywianie zawsze przeważa nad suplementacją.
Pirydoksyna jest częścią grupy sześciu związków organicznych, które są pochodnymi pirydyny (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) i ich fosforanów. Każda forma tej witaminy jest absorbowana przez krew w jelitach i może ulec przekształceniu w inną formę. Fosforan pirydoksalu jest główną formą pirydoksyny obecną w osoczu.
Wiele istotnych funkcji pełni witamina B6 w organizmie człowieka. Przede wszystkim, uczestniczy ona w procesach przemiany aminokwasów, syntezie białek i metabolizmie tłuszczów. Ponadto odgrywa kluczową rolę w metabolizmie neurotransmiterów oraz aminokwasów siarkowych, a także w syntezie witaminy B3 z tryptofanu. Pirydoksyna jest również odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu nerwowego i pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się neuronów. Jest niezbędna w procesie syntezy hemu do hemoglobiny, tworzeniu hormonów (np. serotonina) oraz w syntezie glikogenu i jego przemiany w glukozę. Właściwy poziom witaminy B6 w organizmie podnosi odporność i wspiera produkcję przeciwciał.
Witaminę B6 można znaleźć w wielu produktach spożywczych, ale jest ona również magazynowana w naszym ciele – w wątrobie, nerkach, mięśniach i mózgu jako fosforan pirydoksalu. Jej absorpcja odbywa się w przewodzie pokarmowym. Jej naturalne źródła to drożdże piwowarskie (1,5 mg/100 g), kasza gryczana (0,67 mg/100g), mięso i wędliny (mięso indycze – do 0,59 mg/100 g; mięso kurczaka – do 0,55 mg/100 g; wieprzowina – do 0,52 mg/100 g), papryka czerwona (0,45 mg/100 g), ziemniaki (0,30 mg/100 g), kapusta pekińska (0,23 mg/100 g) i pieczywo żytnie (do 0,19 mg/100 g). Należy jednak pamiętać, że podczas smażenia, peklowania czy gotowania mięsa poziom witaminy może spaść nawet o 50%! Dlatego też, najbardziej wartościowym źródłem tej substancji jest żywność pochodzenia roślinnego. Zalecane dzienne spożycie witaminy B6 dla dzieci do 3 roku życia wynosi 0,5 mg, natomiast dla dorosłych kobiet i mężczyzn – 1,3 mg. Po 50. roku życia powinien on wzrosnąć o 0,3 mg. Bardzo ważne jest również odpowiednie uzupełnienie diety w pirydoksynę dla osób dużo spożywających produkty białkowe.