Benedyktyńska mnicha i mistyczka, święta Hildegarda z Bingen, znana jest ze swojej działalności w czasach średniowiecza. Jest autorką wielu receptur leczniczych, które cieszą się uznaniem współczesnych naturoterapeutów. Św. Hildegarda, ceniona w swoich dniach jako uzdrowicielka, przekazała po sobie księgi medyczne. Pisane podobno na boskie polecenie, zawierają one wiele przepisów, w tym jednego na przygotowanie pietruszkowego wina o działaniu oczyszczającym i wzmacniającym organizm. Czy napoj ten naprawdę ma tak wyjątkowe właściwości?
Pietruszkowe wino, przygotowane zgodnie z recepturą św. Hildegardy z Bingen, ma na celu poprawić kondycję organizmu, oczyszczenie go z toksyn, poprawienie krążenia krwi, ochronę serca oraz ułatwienie trawienia i leczenie bezsenności. Zgodnie z radami samej św. Hildegardy: „Jeśli ktoś odczuwa ból w sercu, trzustce lub boku, powinien gotować pietruszkę w winie i dodać do niego trochę miodu oraz octu. Następnie należy przecedzić miksturę przez płótno, a potem pić ją często. Taki napój będzie go leczył”. Czy taka średniowieczna mikstura faktycznie posiada zdolność leczenia serca i dolegliwości układu pokarmowego? Jest to zdecydowanie warte sprawdzenia.
Przekazujemy słynny przepis na terapeutyczne wino:
Składniki:
1 litr organicznego wina gronowego
10 łodyg pietruszki (wraz z liśćmi)
Garść suszonych owoców głogu
Jedna szklanka miodu
2 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania:
Pietruszkę i owoce głogu gotujemy w winie na symbolicznym ogniu przez około 3 minuty. Po ugotowaniu, usuwamy naczynie z ognia, dodajemy miód i ocet, a następnie dokładnie mieszamy całość, po czym ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gorący napar należy przecedzić i przelewać do szklanych butelek.