Podobno małe rzeczy mają wielką moc. To przysłowie doskonale pasuje do spiruliny, jednokomórkowej cyjanobakterii, która mimo swojej prostoty, posiada zdumiewające właściwości lecznicze i prozdrowotne. Ta malutka, lecz niezwykle silna w swoim działaniu alga, jest często określana mianem superfoods. Z powodu swych wyjątkowych zdolności adaptacyjnych oraz bogatego składu odżywczego, spirulina zasługuje na szczególną uwagę.
Korzyści płynące z zastosowania spiruliny wynikają przede wszystkim z jej niezwykle bogatego składu. Alga ta zawiera między innymi fikocyjaninę, barwnik o intensywnym niebieskim kolorze, który posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Fikocyjanina chroni błony lipidowe przed utlenianiem oraz pełni funkcję ochronną dla wątroby. To jednak nie wszystko – spirulina działa również korzystnie na nasz system odpornościowy.
Ciekawym aspektem działania spiruliny jest jej wpływ na wirusy, w tym na HIV. Ekstrakty z tej algi są w stanie hamować proces replikacji wirusów, a dodatkowo aktywizują makrofagi, komórki odpowiedzialne za niszczenie patogenów. Spirulina stymuluje również wzrost takich organów jak śledziona czy grasica, które pełnią kluczową rolę w układzie immunologicznym.
W spirulinie obecny jest też kwas g-linolenowy (GLA), który naturalnie występuje w mleku matki i ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu odpornościowego u niemowląt. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, spirulina jest skuteczna także w leczeniu alergii przez blokowanie wydzielania histaminy.
Na liście substancji prozdrowotnych zawartych w spirulinie znajduje się również beta-karoten. Działa on ochronnie na organizm, neutralizując wolne rodniki i hamując procesy oksydacyjne, co redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory. Warto jednak pamiętać, że beta-karoten możemy dostarczyć do naszego organizmu także poprzez spożywanie innych produktów, takich jak marchew czy dynia.
Spirulina zawiera również glikolipd H-b2-inhibitor lipazy trzustkowej – enzym odpowiedzialny za rozkład tłuszczów. Ze względu na to, może być pomocna w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi czy w leczeniu hipercholesterolemii rodzinnej, która ma podłoże genetyczne.