Biegunka po posiłku często jest rezultatem braku higieny podczas przygotowywania posiłków. Nieumyte ręce przed gotowaniem i spożywaniem to zdecydowanie najważniejsze błędy. Szczególnie ważne jest skupienie się na nauce mycia rąk przez dzieci. Bakterie odpowiedzialne za zatrucia układu pokarmowego to głównie Shigella i Salmonella.
Te bakterie można znaleźć w mięsie, drobiu, jajach, mleku czy rozmrażanym lodzie. Mogą one być przenoszone przez muchy, dlatego konieczne jest odpowiednie zabezpieczenie żywności. Najczęściej dostają się one do organizmu przez skażone produkty, które nie zostały poddane obróbce termicznej, na przykład tatar.
Objawy zatrucia pokarmowego zwykle pojawiają się po około 24 godzinach, choć mogą nastąpić znacznie wcześniej. Najczęstsze symptomy to złe samopoczucie, skurcze brzucha, uczucie przelania w jelitach, biegunka, wymioty i nudności. W luźnym stolcu można zaobserwować śluz, a czasami nawet krew. Biegunki bakteryjne najczęściej klasyfikowane są jako ostre biegunki, trwające do 14 dni. Są one szczególnie niebezpieczne dla dzieci, które łatwo ulegają odwodnieniu.
Podczas leczenia biegunki kluczowe jest prawidłowe nawadnianie pacjenta, uzupełnienie elektrolitów oraz dieta lekkostrawna. W szpitalu pobiera się próbkę stolca do badania w celu potwierdzenia diagnozy. Po przebytej kuracji konieczne jest wykonanie posiewu kału, aby upewnić się co do wyleczenia pacjenta.